onsdag 3. november 2010

Valget var som ventet

Republikanerne har gjenvunnet Representantenes Hus, men ikke overtatt Senatet. Dermed faller dette mellomvalget inn i en lang tradisjon hvor det første mellomvalget innebærer tap for Presidentens parti (i nyere tid skjedde det motsatte kun i 1934 - Franklin Delano Roosevelt - og i 2002 - George W. Bush). Tapet i Representantenes Hus var stort, og republikanerne er meget fornøyde med å ha sparket Nancy Pelosi fra jobben som "Speaker of the House" - nå overtar Ohio's evig oransje-brune John Boehner.

Hva betyr dette for Obama? Det er spørsmålet jeg får fra alle i media, iallefall... Vel, det kommer helt an på hvordag Obama reagerer på et republikansk Representantenes Hus, og hvordan republikanerne reagerer på å ha litt, men ikke nok, makt. Obama kan ta en Clinton'94 å bevege seg mot sentrum, men dette ligger muligens ikke i Obamas natur. Ikke var det noe moro heller, skal man tro Clinton's nære politiske rådgiver Paul Begala, som han skrev i går.

Med andre ord, det blir spennende å se hvordan de to partene nå spiller rollene sine fremover!

Les også saken i dagens VG hvor jeg og Svein Melby ved Institutt for Forsvarsstudier gir Obama karakterer for hans første 18 mnd i Det hvite hus her!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar