tirsdag 30. november 2010

Amerikansk eksepsjonalisme

Dagens DC har desverre ikke tid til å skrive noe særlig i dag, noe som er veldig synd siden Washington Post i går hadde to veldig interessante artikler som handler om "American exceptionalism" - det verdensbilde amerikanere opererer med hvor USA har en spesiell plass i verdenshistorien (verdens første moderne demokrati skal skal vise veien for resten av verden) og USA blir sett på som unikt (ja, alle land er unike, kan kanskje amerikanere være enig i, men USA er unikt unik. Don't get me started...).
For å klarifisere, så er Amerikansk eksepsjonalisme ikke en objektiv målestokk, selv om mange forskere har forsøkt å måle hvorvidt USA er mer eksepsjonell enn andre land (klassedeling, fravær av sosialistisk parti, etc etc), men burde ansees som en identitet amerikanere har og føler stolthet ved.
Så les den første  artikkelen som handler om Barack Obamas uheldige vakling på en pressekonferanse i fjor da han fikk spørsmålet om hvorvidt han tror USA er eksepsjonell, og deretter artikkelen som hevder debatten kun er enda et forsøk fra høyresida om å delegitimere Obamas amerikanskhet (siden han jo visstnok ikke var muslim likevel...). Og her har Washington Post et godt poeng. For tror man ikke på amerikansk eksepsjonalisme, så er man per definisjon ikke amerikaner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar