torsdag 4. november 2010

Hvilken vei for republikanerne nå?

Hva kommer republikanerne til å gjøre med flertallet sitt i Representantenes Hus? Kommer de til å samarbeide med Obama for å bedre økonomien (det amerikanere flest ønsker) eller kommer de til å gjenta 1990-tallets obstruksjonisme og radikale hets av presidenten (noe de tapte på og Newt Gingrich gikk av på)? Hva sier 2000-tallets Gingrich - John Boehner - dagen etter valget? Les hans utfordring til Obama her!

Som The New York Times skriver, kan republikanerne nå velge om de ønsker å følge Sarah Palins kulturkrig-linje, eller Paul Ryan (representant fra Wisconsin og hjernen bak deres økonomiske tenkning) som nå blir forman for budsjettkomiteen i Representantenes Hus.


Hans økonomiske plan innebærer delvis privatisering av pensjonssystemet (Social Security), noe som er så radikalt at mange republikanere har vegret seg for å støtte den offentlig (der finnes altså et par hellige saksområder i amerikansk politikk hvor privatisering ikke er populært).
Det blir altså spennende å se hvordan republikanerne kommer til å tolke valgresultatet tirsdag: som et mandag for sterk opposisjon til alt Obama foreslår (og som ville være, etter min mening, en grov forenkling og misforståelse av hva valgresultatet betød) eller legge seg på en mer samarbeidsvillig linje. Den som er nerdete og følger med får se!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar