torsdag 25. november 2010

Thanksgiving: USAs beste høytid!

De som har tilbrakt litt tid i USA har sikkert lagt merke til hvordan absolutt alle høytidene nærmest ødelegges av alt fokuset på forbruk, penger, reklame og alt annet markedsliberalistisk vissvass.
Derfor er det veldig hyggelig med Thanksgiving. Midt i mellom Halloween (ur-forbrukets dag, hvor kostymer og godteri og dekorasjoner skal kjøpes kjøpes kjøpes) og jula/Hanukka (trenger jeg å nevne gavestyret?) kommer det en høytid som fokuserer på to ting: mat og familie. For studenter kommer det plutselig en hel uke fri, noe som jo er relativt uhørt i den amerikanske akademiske kalenderen (julefri er det selvsagt, men ellers er det kun en uke vår-ferie (som selvsagt ikke har noe å gjøre med påske, man er da ikke et kristent land må vite) som gir pustepause i hverdagen.

Alle – og da mener jeg alle – skal hjem til familiene sine for å delta i det rituelle timeslange måltidet som selvsagt består av hel kalkun stekt i ovnen. Kalkunen i seg selv er ikke sånn kjempegodt, nødvendigvis (man skal være flink kokk for å ikke gjøre det magre kjøttet tørt) men tilbehøret er alltid en fest. Jeg husker med skrekkblandet fryd søtpoteter stekt i ovnen med et lokk av marshmallows oppå, standardtilbehøret haricot verts med kremsaus er alltid godt, likeså er potetmos med smør og hvitløk.
For ikke å snakke om alle dessertpaiene som serveres: den klassiske er selvsagt gresskarpai (her snakker vi om en spesiell smak, så dette er ikke for alle), men min absolutte favoritt er pecan pie (oppskrift her - tips: alltid bruk mere pecannøtter enn oppskriften tilsir)! Dette er en pai som tilhører sørstatene og er en fantastisk syndig fristelse (dette beskriver for øvrig mye av sørstatsmaten…).
Thanksgiving er også kjent i USA som høytiden da man må forberede seg på å sitte rundt middagsbordet og diskutere politikk med sin konservative onkel. Blant studenter på universitetene er det en kjent problemstilling at Thanksgivingmåltidet er en mulighet for storkrangel med eldre konservative familiemedlemmer. For å hjelpe på situasjonen har Foreign Policy skrevet en morsom artikkel om hvordan svare på spørsmål av typen ”hvorfor overgir Obama USAs sikkerhet til russerne?” (tema: den nye START avtalen).

Jeg tilbrakte mange av mine Thanksgivings hos en meget konservativ kristenevangelisk familie ute på Virginias landsbygd, noe som var en tålmodighetsøvelse i timevis lange middager hvor man skulle fortelle om hvorfor man var takknemlig for Jesus. Men hyggelig var det likevel.

Så får det heller være at forbrukskulturen tilbakevender med stor styrke dagen etter Thanksgiving: fredag er det nemlig ”Black Friday” – dagen hvor alle butikker har storsalg og folk trampes i hjel når butikkene åpner ved daggry.

Happy Thanksgiving, y’all!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar