onsdag 20. april 2011

Påskefeiring i USA

USA er jo som kjent et land som er helt nøytralt hva gjelder religion (I say with a straight face). Rent bortsett fra de dype konstitusjonelle debatter dette innebærer (for eksempel: kan man ha Jesu krybbe i rådhuset eller på en offentlig skole i juletider? Dette har vært et hett tema i flere tiår i USA, og har ført til at vår alles kjære Bill O'Reilly hos Fox News kjører sin "War on Christmas" kampanje på showet sitt hver seinhøst.) betyr det for en norsk student som befinner seg i USA et par interessante ting: man ikke har juleferie, påskeferie, eller pinsehelg. Men det er ikke synd på oss, altså. I stedet for har man Thanksgiving break (istedetfor høstferie, men mye seinere på høsten), winter break og spring break, selv om spring break sjelden faller sammen med påske. For øvrig, dersom man jobber i det offentlige i USA, har man også en haug med nyttige feriedager som Patriot's Day, President's Day, Memorial Day, Labor Day, etc. etc. Dette oppdager man gjerne ved at man tilfeldigvis trenger noe på Posten eller i mitt tilfelle, noe fra universitetet mitt, bare for å oppdage for seint at det var en eller annen Day og kontoret var stengt.

Men altså. Disse konstitusjonelle veggene mellom religion og stat springer stadig lekk i USA. For eksempel er det slik at presidenten må arrangere en offisiell "White House Easter Egg Roll" hvert år. Det var visstnok Dolly Madison, fjerde president James Madisons kone, som startet tradisjonen tidlig på 1800-tallet. President Dwight Eisenhowers kone, Maime, er kjent for å i 1953 ha spurt hvorfor det stod svarte barn utenfor gjerdet og kikket inn under eggeløpet. Året etter insisterte hun på at også svarte barn skulle inkluderes. I år har Michelle Obama gjort eggeløpet til en del av hennes kamp mot overvektighet, da mottoet for eventen er "Get up and Go!"

Som alle andre store feiringer i USA akkompagneres også denne høytiden med en stor parade i New York City, fordi alle amerikanere vet at noe ikke er betydningsfullt dersom man ikke arrangerer en parade.

(Dersom du på dette tidspunkt lurer på hva poenget med dette blogginnlegget er kan jeg forsikre deg om at jeg slettes ikke har noe poeng.)

Det er helt klart tid for påskeferie.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar