mandag 17. januar 2011

Opptur for Obama?


Etter et vanskelig år har meningsmålinger den siste måneden vist tegn til lysere tider for Obama-administrasjonen. Som tidligere nevt i denne bloggen (sett fra et kynisk perspektiv riktignok) var Tucson-tragedien en politisk opptur for Obama som nasjonens eneste samlende leder. Men hans flotte tale i Tucson var mer som toppen på kransekaka, siden den kom etter en rekke politiske seire i desember. Som Talking Points Memo rapporterer viser meningsmålingene nå for første gang siden i mai i fjor at Obama får en netto positiv vurdering av spurte, noe som betyr at det ikke lenger er flere amerikanere som synes Obama gjør en dårlig jobb enn som synes han gjør en god jobb. Nå er riktignok marginen liten og det egentlige spørsmålet blir da: hva burde Obama adminsitrasjonen gjøre nå?

Det enkle svaret, som innebærer umulig politisk kunst, er at Obamas politiske rådgivere må trylle en liten måned med positive tegn om til en langvarig trend. Dersom den (laaangsomme9 økonomiske rehabiliteringen fortsetter er dette slettes ikke umulig. Nå som republikanerne har flertallet i Representantenes Hus kommer de til å stilles til ansvar for sine handlinger (som for eksempel deres ønske om å stemme over en reversering av helsereformen) noe som betyr at Obama-administrasjonen får en politisk fiende som de kan rette oppmerksomheten mot. I tillegg vil State of the Union i Kongressen 25. januar talen være en god mulighet for Obama til å bygge på den positive utviklingen og forlenge følelsen i folket av at kun presidenten kan være nasjonens leder/heve seg over det politiske spillet i Kongressen. Nå tok riktignok det politiske spillet pause i forbindelse med skyte-tragedien, men dette regner man med er over i morgen, når Representantenes Hus skal stemme over helsereformen. (FOX News programleder Chris Wallace sa for øvrig nylig at han mener det må gå an å diskutere denne loven uten at man kaller hverandre sosialister og fascister. God poeng, Wallace...)

Så, nå er det på tide å si som Jed Bartlett, alle demokraters favoritt-fantasipresident, "What's next!" Der finnes nemlig nå en liten mulighet for å få overtaket igjen, dersom Obama-administrasjonen griper den.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar