onsdag 5. januar 2011

Hva sa egentlig folket nå?

I dag er den store dagen - republikanerne inntar Representantenes Hus med flertall og får derfor nye lederposisjoner de neste to årene. John Boehner (Ohio) skal lede 80 nyvalgte (samt 262 republikanske veteraner) som Speaker of the House med Eric Cantor (Virginia) ved sin side som majoritetsleder. Sammen skal de "revolusjonere" amerikansk politikk, Washington D.C., lobbyistkorrupsjonen, budsjettet og mange, mange andre ting. Ihvertfall hvis vi skal tro retorikken under valgkampen.

Særlig får det republikanske lederskapet hendene fulle med å takle sine nyankomne og ivrigste medlemmer. Tea Party kandidatene har lovet så mangt, blandt annet å ikke stemme for å øke grensa til USAs statsgjeld (som jo må gjøres, ellers blir det pinlig og vanskelig for USAs utenlandsgjeld), og å så definitivt stemme for reversering av helsereformen (eller "Obamacare" som de kaller det).

Dette vet de at det amerikanske folket er for, fordi det var den unisone beskjeden folkets røst uttrykte i Kongressvalget i november. Sier republikanerne. Demokratene, derimot, er ganske så sikre på at folkets røst egentlig er ganske positiv til helsereformen (særlig dersom republikanerne forsøker å fjerne populære deler av den) og at det valget egentlig var et uttykk for, var økonomiens sørgelige tilstand og manglende jobber.

Begge partiene synes dog å være enig i at det er alt for mye partiskhet i Kongressen og at man må "snakke sammen" og være samarbeidsvillige. Det sier de iallefall, noe som jo tyder på at de tror dette er det det amerikanske folket vil høre. Uansett hvem som er i mindretall i Kongressen, klager mindretallspartiet over maktarroganse fra flertallspartiet. Obama ble kritisert av republikanerne fordi han i 2009 begrunnet sine handlinger med at "vi vant valget."

I Senatet sier republikanerne at de har brukt det kontroversielle parlamentariske verktøyet filibuster fordi demokratene ikke har latt de være med på lage-lov-leken. I Representantenes Hus har republikanerne klaget over strenge regler laget av demokratene som har forhindret repubublikanerne i å foreslå lovtillegg. Dermed er det litt ironisk - dog ikke det minste uventet - at republikanerne nå ser sitt snitt til å utnytte sitt nye flertall i samme Representantenes Hus for å holde demokratene unna prosessen.  Hvorfor det? Jo, fordi republikanerne vant valget.

Så da er runddansen i gang igjen...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar