mandag 24. januar 2011

"He shall, from time to time...

...give to the Congress information of the state of the union."
I morgen fortsetter en 221 år lang tradisjon når Obama rapporterer om rikets tilstand til Kongressen. Selv om George Washington talte personlig til Kongressen i 1790, sendte hans etterfølgere en skriftlig rapport heller enn å møte opp personlig. Det var Virginias store sønn, Thomas Jefferson, som fant ut at dette var mer verdig en republikk enn en den engelske "tronetale." I tillegg skal det jo nevnes at Jefferson og Washington representerte to konkurrerende partier som ikke fant mye å enes om etter at revolusjonens og grunnlovens hvetedager var over og styringen skulle begynne. Tradisjonen med å sende inn talen skriftlig hold ut 1800-tallet, før Woodrow Wilson igjen endret på tradisjonen i 1913. Wilson var jo et ihuga fan av parlamentarismen, kanskje dette var hans måte å snikinnføre europeiske skikker på? Uansett, siden har det vært tradisjon for at presidenten inviteres av Speaker of the House for å tale til Kongressen - og selvsagt folket.
I 1982 startet Ronald Reagan en annen tradisjon, nemlig å invitere gjester med seg som fikk sitte ved siden av førstedamen i Kongressens galleri. Reagans første gjest var helten Lenny Skutnik, som reddet livet til en passasjer etter at et fly krasjet i Potomac River (som renner gjennom Washington, D.C.).

Det har siden blitt tradisjon at presidenten inviterer med mennesker som på en eller annen måte eksemplifiserer et poeng i talen. Det ventes at Daniel Hernandez, en 20 år gammel "intern" som jobbet gratis for Representant Gabrielle Giffords og hjalp henne etter at hun ble skutt, skal sitte ved siden av Michelle Obama i morgen. Det er også mulig at flere fra Tucson tragedien får sitteplasser i galleriet ved førstedamen.

For en Hollywood-versjon av hva som skjer i morgen, ta en titt på Presidentens State of the Union-tale (andre sesong, episode 13) hvor en stor del av handlingen fokuserer på problemet med å sikre at de "amerikanske heltene" presidenten har invitert til å sitte i galleriet under talen ikke har en bekymringsfull fortid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar