onsdag 22. desember 2010

John Stewart overtar Obamas jobb

Etter en traurig høst med et Kongressvalg som gav Obama en selverklært "shellacking" har "lame duck" perioden i Kongressen vært et eksempel på Winston Churchills berømte sitat, "snatching victory from the jaws of defeat". Etter langdryge og vanskelige politiske prosesser har demokratene plutselig fått til opptil flere ting som for en måned siden så umulig ut: vraking av den diskriminerende "Don't Ask, Don't Tell" loven i militæret og sannsynligvis i dag en ratifisering av den nye START-avtalen med Russland i Senatet. Dette var det nok ikke mange som hadde sett for seg dagen etter valget i november.

Demed har Obama og Kongressdemokratene legitime seire å skilte med før det tapende laget må gå av banen. Men for en amerikansk president er det aldri ferie. Nå, på tampen av juleferien, er det nemlig enda en sak som dominerer media og skaper kontrovers: en lov som skal sikre helseforsikring til syke brannmenn/politimenn/førstehjelpere som deltok i redningsaksjonene i World Trade Center 11. september 2001. Demokrater har kritisert Obama for ikke å fronte loven, selv om jo Obama har vært litt opptatt med en del andre lovforslag i Kongressen i det siste. Men loven har vært i Kongressen siden 2009, så her holder ikke unnskyldningen om at Obama har hatt mye å gjøre i desember.
I motsetning til Obama har Stewart og The Daily Show holdt innlegg etter innlegg på showet sitt hvor han hamrer republikanerne for deres manglende støtte til loven. Faktisk dedikerte han årets siste show til akkurat dette temaet. I en litt pinlig ordveksling med journalister måtte Obamas pressetalsmann Robert Gibbs innrømme at det faktisk er John Stewart, og ikke presidenten, som har vært lovens største forkjemper og  klart å få loven sårt trengt mediaoppmerksomhet. Og det har hatt en effekt. Stewart fikk en sjelden utstrakt hånd fra Fox News' nyhetsoppleser Shepard Smith, som etter å ha sett Stewarts tema-show erklærte at Stewart har helt rett (gisp!) og at denne loven må vedtas.
Dermed kan vi vel si at om der kommer et julemirakel addressert de som hjalp til på 11.september, 2001 vil det være Stewarts, og ikke Obamas, fortjeneste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar