torsdag 23. desember 2010

The Comeback Kid


Neida, Obama fortjener ikke Bill Clintons kallenavn helt enda, selv om den konservative kommentatoren Charles Krauthammer hevdet  dette i Washington Post i helga.  Strengt tatt vet vi jo ikke det før/om Obama vinner gjenvalg. Krauthammer har likevel et godt poeng: mens det tok Bill Clinton nesten ett år å komme seg etter nederlaget i 1994 tok det Obama fem uker. Som jeg skrev denne uka har desember vært en imponerende måned for Obama og demokratene. Akkurat i det mange demokrater er i ferd med å rydde kontorene sine for å gi plass til nyinnvalgte republikanere presser de igjennom en hel rekke politiske saker som har ligget på vent: en historisk seier med omgjørelsen av "Don't Ask, Don't Tell" som har rammet homofile i militæret (og som vel knapt noen trodde det var håp for etter mellomvalgsnederlaget); et stort kompromiss med republikanerne om skattelettelser og arbeidsledighetstrygd; en lov om kvalitetssikring av mat og en høyprofilert lov som skal hjelpe redningsarbeidere som fikk helseskader som følge av deres arbeid i etterkant av terrorangrepet mot World Trade Center i New York (se tidligere blogg om dette temaet).
Ikke minst er det en meget stor seier for Obama at Senatet i går ratifiserte den nye START-avtalen med Russland. Det er faktisk første gang en demokratisk president overser ratifisering av en nedrustningsavtale med Russland. SALT II-avtalen stoppet opp i Senatet i 1979 (da Jimmy Carter var president) da Sovjetunionen invaderte Afghanistan. I 1999, da Bill Clinton trodde Senatet kom til å ratifisere prøvestansavtalen (Comprehensive Test-Ban Treaty) klarte Senator John Kyl å organisere nok motstand til at ratifiseringen feilet. I går klarte altså Obama og demokratene å utmanøvrere den samme Kyl som har vært republikanernes hovedforhandler på dette temaet og fikk ratifisert START-avtalen med 71 stemmer mot 26. En klar tverrpolitisk seier, altså.
Obama drar dermed til Hawaii på juleferie med en rekke uforutsette og overraskende seire etter et langt og vanskelig år.

God jul!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar