fredag 16. mars 2012

Ukesnutten:Tom Hanks og Obama lager video

Obamas valgkamp er i gang med et mediebrak, eller rettere sagt, med en video hvor fortellerstemmen tilhører selveste Tom Hanks.


Hanks - og Obamas støttespillere - presenterer en dramatisk forsvarstale hvor hovedpoenget er at USAs økonomiske situasjon i dag er bedre enn velgerne kanskje tror, fordi veien har vært lang fra utgangspunktet: en dramatisk finanskrise. Derav navnet på videoen: "The road we've traveled."

Beskjeden til velgerne er: ja, dere er fortsatt fortvilet over den økonomiske situasjonen, men dere kan ikke straffe Obama for dette. Han har gjort en kjempejobb. Det går bedre, og det blir bedre - så velg han på nytt! Videoen omhandler også andre politiske saker, selvsagt, men jeg vil påstå at den spesifikke beskjeden Obamas team ønsker at velgerne skal oppfatte er at Obama har taklet landets økonomiske utfordringer på best mulig måte.

Det generelle budskapet er - selvsagt - lederskap. Amerikanerne er meget opptatt av lederegenskaper hos sine presidenter, og videoen presenterer en rekke "modige" avgjørelser Obama har tatt som vitner om tøffhet og integritet.

Dette er ikke akkurat "Morning in America" - Ronald Reagans berømte valgkampvideo fra 1984 (som egentlig het "Prouder, Stronger, Better"), hvor Reagan kampanjen elegant spilte på at økonomien nå var på bedringes vei etter krisen på slutten av 1970-tallet. Ronald Reagan var altså rette mann for USAs utfordringer, og det var ikke noe poeng i å endre på et vinnerlag.


Obamas video er også meget lang - over 15 min. - så her er det snakk om en lang forsvarstale heller enn en kort snutt som får fram go'følelsen på under ett minutt hos potensielle velgere. Dersom økonomien fortsatt forbedrer seg fram til valget, vil Obama-kampanjen kunne lage reklamer mer som "Morning in America" enn som "The road we've traveled", men dersom pilene peker nedover igjen vil han måtte fortsette forsvarstalene.

God helg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar