fredag 23. mars 2012

UkeSnutten: Å være svart i USA


Denne uka har nyhetsbildet i USA vært preget av drapet på en 17 år gammel gutt i Florida ved navn Trayvon Martin. Martin var på vei hjem fra butikken med en iste og en pose Skittles da han ble forfulgt av en mann ved navn George Zimmermann. Zimmermann ringte 911 og sa at han fant Martin mistenkelig, og at han skulle følge etter han, selv om Martin ikke hadde noe våpen på seg. Telefonoperatøren til 911 sa at det trengte de ikke at han gjorde, men Zimmermann følgte etter Martin likevel og skjøt og drepte han.

I Washington Post skriver Eugene Robinson, selv svart, meget personlig og - ærlig talt - rørende om hvordan det er å være svart i USA i dag. Selv om USA er et veldig annerledes land enn det var under borgerrettighetsbevegelsen på 1950- og 60-tallet, så er det ingen svarte i USA som ikke vet at man alltid må passe seg for å havne i feil gate på feil tidspunkt. Selv om vi skriver 2012 føler mange svarte unge menn at de går med blink på ryggen. Jeg anbefaler Robinsons kronikk på det varmeste.

Justisdepartementet undersøker nå drapet på Martin, en måned etter at det skjedde. Zimmermann ble nemlig aldri arrestert, da han hevdet selvforsvar og ble trodd av den lokale politimesteren. I dag uttalte President Obama at dersom han hadde hatt en sønn, ville han sett ut som Martin. Mer kan han vel ikke si, siden hans departement etterforsker saken, men det virker ganske tydelig at saken har berørt Obama.

Denne helgen reiser for jeg øvrig til USA for en tre-ukersperiode, men skal fortsette å blogge derfra.
God helg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar