onsdag 14. mars 2012

Endelig tvekamp?


“The time is now for conservatives to pull together,” sa Rick Santorum i sin seierstale i natt etter å ha vunnet både Alabama og Mississippi. Med andre ord: kom deg ut av racet, Newt Gingrich.

Dette skulle jo egentlig være Gingrichs natt, i og med at han tidligere har rettferdiggjort sitt kandidatur med at han ville gjøre det bra i sørstatene. Se for øvrig denne fra Kathleen Parker, Washington Posts konservative kommentator, om de republikanske kandidatenes "Southern Tourette's" når de bedriver valgkamp sør for Mason-Dixonlinja...

Men andreplass (både i MS og AL) er ikke bra nok, og i de kommende ukene vil nok Det republikanske partiets establissement gjøre sitt beste for å dytte Gingrich av banen. For dytte må de, siden Gingrichs kampanje kjører på politikkens beste bensin: ego. For ikke å snakke om pengedonasjonene til hans milliardærvenn, Sheldon Adelson, casino-eier i Las Vegas. Men dersom Adelson har skrevet sin siste sjekk (ja, de driver fortsatt med sjekker i USA...) så vil nok Newts ego etterhvert justere seg. Vil man tro.

Uansett vil Santorum våkne til en strålende dag for hans kampanje, mens Romney igjen må ut å snakke om matematikk og delegater og Det republikanske partiets uunngåelige skjebne.

Om Newt trekker seg i tide eller ikke vil han nok uansett bli stadig mer oversett av media, og neste valg - i Illinois - vil i hovedsak dreie seg om Santorum vs. Romney. Det blir da veldig viktig at Santorum får rett i det han har sagt hele tida: dersom Newt bare trekker seg, vil Santorum gjøre det bedre mot Romney siden han da vil ha hele den konservative bevegelsen samlet bak seg.

For øvrig ville jeg bare videreformidle en "bumpersticker" sett i Mississippi (klistremerker folk har på bilene sine): "Dersom du stemte på Obama i '08 for å bevise at du ikke er rasist, må du stemme på noen andre i '12 for å bevise at du ikke er idiot."

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar