mandag 30. mai 2011

Mannen bak Fox News

Det kan være en rar opplevelse for en nordmann å se på FOX News. Formiddagen er dominert av meget blonde damer med "nyhetsankerhår", samt seksuelt og til dels politisk ambivalente mannlige programledere. Ettermiddagen og kvelden er som kjent dominert av meget aggressive konservative talk shows ledet av Bill O'Reilly, Sean Hannity og inntil nylig Glenn Beck. Mannen bak denne geniale kombinasjonen (Fox News er best i seertall-klassen) er Roger Ailes, mediarådgiveren til presidenter som Richard Nixon, Ronald Reagan og George H. W. Bush. Ailes' politiske karriere overbeviste ham om at der fantes et konservativt publikum der ute som "mainstream media" (som Fox ynder å kalle resten av den amerikanske journalistkadren) ikke nådde fram til, og bygde Fox News med tanke på dem.

Som New York Magazines Gabriel Sherman skriver i sin nylige profil av Ailes (som har den lure tittelen "The Elephant in the Green Room"), har Fox News på mange måter gjort Ailes til Det republikanske partiets farsskikkelse. Ikke bare har han ansatt fem potensielle republikanske presidentkandidater (blandt annet Sarah Palin og Newt Gingrich), men han har også skapt et nytt konservativt mediaunivers som lager reglene for hva konservative burde mene.

Samtidig påpeker Sherman at universet Ailes har skapt ikke jobber entydig for den konservative saken, hvis hovedmål er å velge en republikansk president. Mediafigurene Ailes har dyrket frem, som for eksempel Glenn Beck (ansatt i 2008 for å fylle den vanskelige timen fra 17-18), har fått mye kritikk for å ha gått for langt i hans fakta-fattige framstilling av politikk. Ailes selv kritiserte Beck for å ha tatt showet sitt i en for religiøs retning, og skal ha sagt til ham at "God is really busy, Glenn. He can't be listening to you."

I tillegg påstår Sherman, gjennom et sitat fra en anonym kilde, at Ailes faktisk ikke er stolt over å ha dyrket fram Sarah Palin, og at han ikke ønsker at hun skal stille som presidentkandidat: "[Ailes] thinks Palin is an idiot. He thinks she’s stupid. He helped boost her up. People like Sarah Palin haven’t elevated the conservative movement."

Dette sitatet måtte selvsagt motsies av Ailes etter at profilen ble publisert, og Fox News sendte ut en pressemelding som sa at Ailes faktisk synes Palin er "smart" og at venstresiden er redde for henne. 

Dette fikk The Atlantics Joshua Green til å godte seg stort, som hevder i hans blogg at pressemeldingens massasje av Palins ego kun beviser at Ailes ønsker å godsnakke henne fra å stille som presidentkandidat, da han ikke tror hun kan vinne.

Hva Ailes egentlig ønsker med sitt mediaunivers, annet enn å få en republikaner innvalgt i Det hvite hus, er det derimot vanskelig å si noe om. Hans tv-kanal er en blanding av galskap og konservativ sunn fornuft, folkelighet og konspirasjonsteorier. Man skal dog ikke tro at det kun er kynisme som ligger bak. David Axelrod, Obamas presidentkampanjeleder, er overbevist om at Ailes faktisk tror på det tv-kanalen hans sier, uansett hvor sinnsykt det høres ut.

En ting er sikkert - man burde få det med seg for å få en bedre forståelse av den amerikanske virkeligheten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar