fredag 13. mai 2011

Kvinnelige komikere: et forvirrende tema.

Bridesmaides er en av de mange filmene som har premiere i dag i USA. Denne filmen har dog fått masse oppmerksomhet på forhånd, og det uten at den er en "summer blockbuster" med Tom Cruise/Vin Diesel/enhver-action-helt i hovedollen. Hovedgrunnen ser ut til å være følgende: det er en komedie med kvinner i hovedrollene. Som er morsomme. En film som er morsom helt uten mannlige hovedroller? Revolusjonerende, sier jeg. Eller, det sier i alle fall mange anmeldere.

Filmen er skrevet av Kristin Wiig (se intervjuet hennes på Jon Stewarts Daily Show), vanligvis komiker på det en gang så banebrytende, nå heller kjedelige Saturday Night Live, og en annen kvinnelig komiker ved navn Annie Mumolo. I hovedrollene er seks kvinner. Som alle er morsomme. Begynner dere å fatte hvilket nybrottsarbeid som er er utført, folkens?

I kid, of course, men det er en grunn til at amerikanerne føler seg overveldet av dette. En trist og patetisk grunn, som signaliserer en meget treg framgang i kampen om likestilling. (Og er det virkelig bare Tina Fey man har når man skal vise til andre kvinnelige suksesshistorier i komiverdene, alle dere journalister i USA?)

Selv om hele spetakkelet blir noe selsomt er det likevel med fryd og gammen at man leser New York Posts utskremte mannlige filmkritikers anmeldelse. Som han selv skriver, "I may not be the ideal candidate to review a female-driven comedy such as “Bridesmaids,” whose comic high point is the bride crapping in the middle of the street in her gown." Det er en deilig ironi at Judd Apatow har produsert en film med kvinnelige komikere som støter mannfolk på samme måte hans filmer med mannlige komikere støter, vel, meg.

For øvrig må noen meddele nyheten til Christopher Hitchens, som skrev i 2007 i Vanity Fair at kvinner ikke er morsomme.

 
Og med det ønskes det god helg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar