søndag 1. mai 2011

Nerdprom

Ssiste lørdag i april arrangeres det som populært kalles "nerdprom", nemlig en staselig affære på The Washington Hilton hotel hvor journalistene som er med i "White House Correspondents Association" inviterer politikerne de skriver om til en aften med underholdning. Affæren har i økende grad blitt en "se-og-bli-sett" kveld hvor de av oss som synes det er mer stas å se kjente politikere heller enn Hollywood-stjerner koser seg (derav navnet "nerdprom").

To ting er vanligvis verdt å få med seg. For det første, vertens tale. I går kveld var det Seth Meyers, kjent fra Saturday Night Live, som var vert (dette endres hvert år). Denne gig'en er ikke noe å ta lett på. Middagen får mye oppmerksomhet i amerikansk media og talene forventes å balansere på knivseggen med korrekt mengde politisk satire uten å gå for langt.

Og gå for langt mente mange innefor the beltway at Stephen Colbert gjorde da han var vert i 2006. Hans spøker var skarpe, poengerte og meget kritiske (sa han om seg selv og Bush: "I give people the truth, unfiltered by rational arguments."). Gjestene ble nervøse og "konsensusen" som ble gjengitt i media dagen etterpå var at Colbert hadde gjort en dårlig og lite morsom jobb. Men så ble videoen av talen hans en YouTube sensasjon. Og resultatet var at media, som allerede hadde ganske lav kredibilitet etter Irak-fadesen, klarte å gjøre en enda dårligere figur. Og her ligger tradisjonens kanskje største problem: middagen symboliserer et pressekorps som er alt for kameratslig med de politiske representantene de skal dekke i avisene sine.

I år var det altså Seth Meyers som holdt talen, og det klarte han meget bra. Mye handlet om Donald Trump, selvsagt ("Donald Trump often talks about running as a Republican, which is surprising. I just assumed he was running as a joke." (Se video: del 1 og del 2.)

Den andre tingen alle selvsagt følger nøye med på, er presidentens egen tale. Det forventes at den skal ha mye selvironi. Dette tok jo en interessant vending i 2004, da daværende President Bush viste et bilde av seg selv søkende etter noe i Det ovale kontor, titulert "Those weapons og mass destruction have got to be somewhere!" Reaksjonene rundt om i verden var ikke positive. Altså skal talen inneholde selvironi, men gjerne ikke skape internasjonale diplomatiske skandaler. Obama har gjort det bra på de to tidligerer middagene, men i år tok det virkelig av (som man vel kunne regnet med, siden middagen kom tre dager etter fødselsattestsirkuset). Obama entret scenen til sangen "I am a real American" og holdt en 18 minutters tale hvor han virkelig lot Trump få høre det. (Se videoen av Obamas tale her.) (NB! Donald Trump var blandt publikum.)

Sjekk ut videoene og nyt latterliggjøringene. God søndag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar