tirsdag 1. mars 2011

Fredag = dommedag?

Dagens DC er akkurat ankommet USA og skal nyte denne siden av dammen de neste to ukene. Jetlaget skaper forstyrrelser i systemet, så her kommer et kort innlegg om det viktigste som skjer i USA akkurat nå: muligheten for full stopp i den amerikanske staten førstkommende fredag dersom republikanerne og demokratene ikke blir enige om det midlertidige statsbudsjettet, som i denne omgang kun varer i 2 uker!  Ingen enighet innen 4. mars = mulig "government shutdown" a la 1995.

Akkurat nå ser det ut til at det blir enighet, mest sannsynlig fordi ingen av sidene tror de vil kunne gå seirende ut av den kampen i meningsmålingene, men det legger jo bare til rette for re-match om to uker. Blir man enig da, kan man se fram til kampen om budsjettet for 2012, som må være klar til 1. oktober, når det nye budsjettåret starter.

Med andre ord er det duket for flere store kamper om statsbudsjettet, som kommer til å teste begge partiers kompromissvillighet, men som også kommer til å ta temperaturen på Det republikanske partiets samhold. Mars måned kommer nenmlig til å teste evnen de nye Tea Party representantene har til å holde linja og stå på sitt mot mulige budsjettkompromisser de anser som uanstendige. Vi snakker altså om forhandlinger som kommer til å måtte skje på flere nivåer, både innad og i mellom republikanerne og demokratene, for man må nemlig også holde et øye med de demokratiske senatorene som skal stille til gjenvalg i 2012 i økonomisk vanskeligstilte eller generelt konservative delstater.

To be continued....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar