mandag 28. mars 2011

Man hører kjettingene rasle...


Dagens DC skal på RadioSelskapet i P2 i morgen (tirsdag) for å snakke om Bradley Manning og hvordan Obama-administrasjonen takler denne delikate situasjonen. Jeg har skrevet om dette før, og her kommer en liten oppdatering."You can hear Bradley coming from a long way away because of the chains – his feet have chains on them, they go to a leather belt around his waist. His hands go into them and he has no free movement of his hands," sier Mannings venn David House, som kommer fra MIT i Boston hver helg for å besøke Manning i Quantico, Virginia.

Manning har blitt designert som en selvmordsfare, noe som innebærer enda strengere tiltak (som at han må sove naken) enn hans allerede strenge opphold i isolat siden han ble arrestert i fjor sommer. Daniel Ellsberg (som lekket de såkalte "Pentagon Papers" i 1971) har gått ut offentlig for å støtte Manning, og sier at han mener denne strenge behandlingen er ment å presse ut en innrømmelse av Manning.

Det er nå blitt kjent at Manning skal siktes for ikke bare å lekke klassifisert informasjon, men også "aiding the enemy" (å hjelpe fienden), noe som kan medføre dødsstraff. Militæret har uttalt at de ikke søker dødsstraff, men en livstidsom. Derimot er det ikke noe som stopper dommeren i riksretten fra å sette til side dette og selv pålegge dødsstraff. Det som er interessant her er også at dette muligens innebærer at Wikileaks - som Manning lekket informasjonen til i fjor da han var stasjonert i Irak som etteretningsspesialist - designeres som "fiende."

Her blir saken komplisert. Den historiske rettsaken i mot New York Times ikke å felle Times for å ha publisert disse dokumentene (som jo Wikileaks gjorde på samme måte), noe som også handler om kompleksitetene rundt spionasjeloven fra 1917, som ble brukt av Nixon-administrasjonen. Det har vist seg vanskelig å felle media for publisering av klassifisert materiale, blandt annet på grunn av helligdommen som pressefrihet er i USA.

Dette lover godt for Julian Assage og Wikileaks, men Manning ser det derimot svart ut for.
Følg med i morgen på RadioSelskapet!

OPPDATERING: Se Bradley Manning på PBS' program "Frontline" her!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar