torsdag 24. februar 2011

Kaos i Wisconsin

Demokratiske delstatssenatorer i Wisconsin rømte forrige torsdag delstaten til fordel for Illinois. Da hadde det allerede vært tre dager med protester i delstatshovedstaden Madison. Altså snakker vi ti dager med politisk kaos i Midvestens rolige oase. Forklaringen er selvsagt relativt enkel, all den tid det også er forklaringen på alle konfliktene i amerikansk politikk i disse tider: økonomien er bunnløst dårlig, budsjett skal gjennom og ting må derfor kuttes.

Den nyvalgte republikanske guvernøren, Scott Walker, ble feid inn på novembers Tea Party-bølge og sier han har et mandat fra folket til å få bukt med budsjettunderskuddet (det beregnes at Wisconsins delstatsbudsjett kommer til å gå med et underskudd på 3.2 milliarder dollar innen 2013). Og det skal han, ved å få gjennom skattelettelser til privatbedrifter, samt kutte i velferdsgodene til statlige ansatte. I tillegg ønsker han å redusere mulighetene som fagforeningene har til å forhandle kollektivt.

Resultatet:
Fagforeningene har mobilisert store protester, og den demokratiske minoriteten i delstatssenatet flyktet over delstatsgrensa for å nekte Senatet muligheten til å kunne stemme over det nye budsjettforslager. Republikanerne har 19 delstatssenatorer, men trenger 20 stykker tilstedet for å være "in session" og få lov til å stemme over noe som helst. Derav den tapre parlamentariske manøvren av demokratene (hvis man spør dem selv) evt. den feige oppførselen (hvis man spør guvernøren). Se for øvrig Stephen Colbert intervjue en av senatorene på rømmen her.

Obama har også uttalt seg og sagt at guvernørens budsjettforslag er et angrep på fagforeningene, mens Speaker of the House John Boehner sier han støtter Walker og synes hans budsjettkutt er modige forslag og akkurat det amerikansk økonomi trenger.

Den lokale politiske kampen har nå alles oppmerksomhet i USA (se bilder fra protestene her), men om få dager kommer det til å være den føderale budsjettkampen som kommanderer medias oppmerksomhet: 4. mars er tidsfristen for Kongressen og Obama til å bli enig om et nytt midlertidig budsjett for 2011 frem til 2012 budsjettet tar over i oktober. Man ble nemlig ikke enig i høst om et budsjett for 2011, og den amerikanske staten fungerer dermed på midlertidige bevilgninger. Disse tar slutt 4. mars, og blir man ikke enig om et nytt midlertidig budsjett er det duket for en "government shut down" a la 1995. Men er Obama Bill Clinton og Boehner Newt Gingrich i dette scenarioet, eller vil republikanerne denne gangen gå seirende fra kampen?

2 kommentarer:

  1. Gingrich ble beskrevet som en "cry baby" på forsiden av Daily News i 1995 - og John Boehner har som kjent vidåpne tårekanaler - men 2011 er ikke 1995, og det er som du er inne på ikke sikkert at republikanerne vil gå tapende ut av en "government shut down" denne gangen. Økonomien ligger langt høyere på agendaen, frontene er steilere, men det spørs om Obama i det hele tatt lar det gå så langt.

    For øvrig interessant at Walker fokuserer på lærere, ikke politi- og brannmenn (også offentlig ansatte). Førsnevnte støtter som kjent demokratene, mens de sistnevnte støttet Walker i valgkampen. Tilfeldig?

    SvarSlett
  2. Helt klart ikke tilfeldig, til og med Fox News (i form av den av og til ikke-dogmatiske Shep Smith) har sagt at dette handler om "union-busting" heller enn økonomiske hensyn. Se Smith her: http://tpmdc.talkingpointsmemo.com/2011/02/fox-news-shep-smith-wisconsin-is-all-about-union-busting-video.php

    SvarSlett