torsdag 30. august 2012

Obamas farligste fiende: Paul Ryan


Gårsdagens konvent var relativt søvndyssende, helt til Condoleezza Rice og så Paul Ryan avsluttet kvelden. Rice skal jeg ikke bruke så mye tid på akkurat nå, mest fordi hennes utenrikspolitiske argument ikke har så stor slagkraft utenfor selve konventet. Amerikanere flest er meget fornøyde med Obama når det kommer til utenrikspolitikken (det er nesten det eneste de er fornøyde med for øyeblikket), noe som reflekteres i meningsmålingene. Det at en demokrat har overtaket i utenrikspolitiske saker over en republikansk kandidat er relativt nytt i amerikansk politikk, som jeg har skrevet her. Dog det skal sies at det er interessant at det virker som det kun er Rice som har unsluppet Bush-stigmaet.


Som kjent er jo ingen andre prominente figurer fra Bush administrasjonen som er på konventet eller brukes som talere.

Men tilbake til Paul Ryan. Han er en gutt fra Midtvesten med et sjarmerende smil, mild fremtoning, og relativt radikal ideologi. Han har en "aw, shucks" sjarme som tar den jevne amerikaner med storm, mens han også skriver lange policy rapporter og gir ut kopier av Ayn Rands bøker til sine Kongress-medarbeidere. Hans rolige og sindige personlighet går liksom ikke helt hand i hand med hans økonomiske filosofi, som til tider kan være ganske ekstrem. (For en grundig profil av Ryans politiske synspunkter, les denne artikkelen.)

Men Ryans kombinasjon av amerikansk Midtvesten-godslighet og kraftfulle kritikk av Obamas første presidentperiode er mektig. Dette er nok Romney-Ryan kampanjens beste våpen, og jeg regner med Ryans detaljerte kritikk av alt Obama ikke har gjort eller fått til, samt hans ideologiske kritikk av det Obama *har* gjort, vil treffe mange amerikanere.

Ett av Ryans beste utsagn i går kveld var at Obamas øyeblikk er over, og at hans administrasjon nå desperat griper etter fordums storhet. Obamas tid er over, sa han, han har bevist at han ikke fortjener fire år til. Konventet kokte og applausen nådde de høyder arrangørene nok håpte på.

På bussen tilbake til hotellet (som denne gang ikke tok tre timer, takk og lov) var det mye beundrende hvisking om Ryan. Jeg tror nok at mange av deltakerne i Tampa er mer fornøyde med Ryan som visepresidentkandidat enn Romney som presidentkandidat. I kveld får vi se om Romney kan overgå Ryans tale. Jeg tror nok ikke det, selv om deltakerne i Tamp Bay Times Forum nok klapper velvillig likevel.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar