mandag 18. april 2011

Al-Jazeera English: Fra barbarer til "real news"


Da jeg bodde i USA virket det å skulle få tilgang til Al Jazeera English på kabel-tv som en tapt kamp. Dette var jo nyhetskanalen som daværende forsvarsminister Donald Rumsfeld hadde langet ut mot ved flere anledninger, og blandt annet karakterisert deres dekning av Irak-krigen som “vicious, inaccurate and inexcusable”.  For øvrig skal president Bush ha sagt til Tony Blair 16. april 2005 at han ønsket de kunne bombe Al-Jazeeras hovedkvarter i Doha, Quatar, men det vites ikke om dette var ment som en spøk eller ei (og kjenner vi Bush rett er det jammen ikke lett å vite heller).

Den fientlige innstillingen fra Det hvite hus ble tonet ned da Obama tok over, men at forholdet fortsatt var kjølig forstår man av at Obamas første tv-intervju (som skulle være med en arabisk tv-kanal, var man blitt enige om) gikk til saudi-arabiske Al Arabiya heller enn rivalen AJE. Kontrasten til i dag, hvor utenriksminister Clinton har rost AJE i Kongressen for at de leverer "real news" (i motsetning til det amerikanske tv-kanaler leverer) er dermed nesten for skarp til å tro på.

Det er fortsatt omtrent umulig for de fleste amerikanere å få tilgang til AJE via sitt lokale kabel tv-selskap. Derimot kan man streame via internett, og det er på nettet AJEs amerikanske publikum har økt voldsomt siden begivenhetene i Nord-Afrika og Midtøsten tok til i januar i år.

Og bra er det, for amerikanerne trenger AJE. De trenger det av to grunner. Før det første er det den sårt trengte innsikten som et internasjonalt, ikke-vestlig perspektiv gir. Som Robert Kaplan skrev i The Atlantic allerede høsten 2009, "Outlets such as CNN and the BBC don’t cover foreign news so much as they cover the foreign extensions of Washington’s or London’s collective obsessions." For det andre ville dette forhåpentligvis økt konkurransen i det amerikanske nyhetsmarkedet og dermed gitt den ekstremt varierende kvaliteten på dekningen av internasjonale nyheter et hardt tiltrengt løft.

Og kanskje er det håp. Som Marc Ambinder så treffende sa, så er jo AJE her fortsatt mens Rumsfeld forlengst har forlatt åstedet...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar