mandag 4. oktober 2010

"RAHMBO" har forlatt Det hvite husFredag var en æra over i Obamas administrasjon. Rahm Emanuel, Obamas stabssjef (Chief of Staff) forlater nå D.C. for å stille til valg som borgermester i Chicago. Hans ettermæle som stabssjef vil delvis bestemmes av mellomvalget i november. Dersom det går bedre enn forventet (som vil si bare ganske store tap) vil hans pragmatiske rett frem-stil hylles. Dersom det derimot går rett vest (republikanerne tar ikke bare Representantenes Hus, men også Senatet) vil hans pragmatiske stil beskyldes for å ha ført til for mange kompromisser og dermed tap av den demokratiske ”basens” engasjement og oppslutning på valgdagen.

Emanuel – også kjent som ”Rahmbo” på grunn av hans krigerske innstilling til politikk (og da spesielt til politikere som ikke samarbeider med ham) og særdeles salte språkbruk, er en av D.C.s mest fargerike personligheter. Det sies at hans oppførsel som politiske rådgiver til Bill Clinton i hans administrasjon på 90-tallet var inspirasjonen til ”Josh Lyman” – karakteren i serien Presidenten. Hans hevngjerrighet er viden kjent – en gang tidlig i karrieren skal han ha sendt en død fisk til en motstander.

Hans krigerske holdning til politikk har også ført til en del spenninger innad i Obama administrasjonen, siden ”no drama Obama” ikke spesielt liker kaos i rekkene. (Her er for øvrig Clinton-administrasjonen og Obama-administrasjonen – selv om de består av mange av de samme folkene - veldig ulike. Clinton var notorisk dårlig til å holde orden i rekkene og stanse lekkasjer til media.)

Peter Rouse, hans etterfølger, beskrives som Emanuels absolutte motsetning. En mann (besatt av kattene sine – jeg bare nevner det) som alltid ordner opp i det stille med kallenavnet ”the fixer” er mer i Obamas stil. Han utnevnes nå som midlertidig stabssjef, men de fleste i media spekulerer allerede i om ikke Rouse kommer til å bli en god stund.

Saturday Night Live tok lørdagskveld på seg oppgaven med å oppsummere forskjellen mellom Emanuel og Rouse. Emanuels ”opplæring” av Rouse avsluttes med følgende spørsmål: ”Are you ready to kill a man, Pete?”

Les Washington Posts politiske blog ”The Fix” sin avskjed til Rahm her:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar