søndag 11. september 2011

10-års markeringen for 11. september


USAs nasjonale mareritt er enda ikke over, 10 år etterpå. Mange av de som døde i World Trade Center er ennå ikke identifisert, og de to krigene som ble startet som resultat av angrepet, pågår fortsatt (dog USAs rolle i Irak nesten er over på dette tidspunkt).

Bush-administrasjonens mantra om at "9/11 changed everything" repeteres stadig av journalister og andre. Det er forståelig. Et så spektakulært angrep må vel ha "forandret alt"? Pearl Harbor-angrepet 7. desember 1941 - som også kom som lyn fra en blå og klar himmel over Hawaii - hadde en umiddelbar innvirkning på historien da dette førte til at USA erklærte krig mot Japan, og USA var dermed med i 2. verdenskrig (offisielt - USA hadde vært med uoffisielt mye før dette). Men jeg vil påstå at det som gjorde at 9/11 hadde en slik innvirkning på samtidshistorien, var Bush-administrasjonens reaksjon på angrepet. Man kan nemlig tenke seg et alternativt hendelsesforløp: 9/11 skjer, USA er i sorg og går deretter til angrep på Afghanistan. Denne krigen - en legitim forsvarskrig - utvikler seg selvsagt til en nasjonsbyggende hengemyr, men USA har sitt på det rene mht. internasjonal lov og samarbeid med allierte.

Dette skjedde jo ikke. Eller - ikke bare. I tillegg fikk vi Irak-krigen, tortur, Abu Ghraib, Guantanamo, "extraordinary rendition", og CIAs "black sites" rundt om i verden. Alt rettferdiggjort av et meget kreativt amerikansk Justisdepartement og en proaktiv gjeng i Det hvite hus. Så la oss være litt forsiktig med akkurat hva vi mener når vi sier at denne dagen for 10 år siden "forandret alt."

Dagen i dag er til for ettertanke, så her kommer en liten liste med lesestoff for de som ønsker mer refleksjon:

The Economist reflekterer over de siste 10 årene, og beklager også sin egen støtte til Irakkrigen.
Richard Clarke, tidligere medlem av Det hvite hus' sikkerhetsteam, kritiserer i sterke ordelag den kontraproduktive "krigen mot terror."
The New Yorkers fantastiske George Packer skriver om alle de mulighetene man hadde til å endre USA til det bedre etter 11. september, men som Bush-administrasjonen lot gå fra seg. På den måten endret 9/11 lite.
Og til sist, et nedslående essay i The Atlantic om hvorfor Al-Qaida faktisk er i ferd med å vinne denne "krigen" - ikke på grunn av dem selv, men på grunn av USAs overreaksjon og økonomiske nedgang.

God søndag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar